Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν σημαντικό κομμάτι μια υγιεινής διατροφής, αλλά τα οφέλη από την κατανάλωσή τους δεν περιορίζονται στην ψυχική υγεία. Νέα έρευνα έδειξε πως η αυξημένη κατανάλωση αυτών μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία σε 2 βδομάδες.

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του τμήματος ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Όταγκο στη Νέα Ζηλανδία, Δρ. Tamlin Conner και οι συνεργάτες της, βρήκαν πως οι νεαροί ενήλικες στους οποίους δόθηκαν επιπλέον φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα για 14 μέρες, κατανάλωσαν περισσότερες μερίδες αυτών και παρατήρησαν αυξημένη ενέργεια και δραστηριοποίηση στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Σύμφωνα με το Τμήμα Γεωργίας των ΗΠΑ, οι ενήλικες πρέπει να καταναλώνουν δύο κούπες φρούτων και δύο με τρεις κούπες λαχανικών ημερησίως.

Μία κούπα φρούτων ισοδυναμεί με μισό γκρέιπφρουτ ή ένα μεγάλο πορτοκάλι, και μία κούπα λαχανικών ισοδυναμεί με μία μεγάλη κόκκινη πιπεριά ή μία μεγάλη βραστή γλυκοπατάτα.

Ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής, τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης παχασαρκίας, σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών νοσημάτων, εγκεφαλικού και κάποιων τύπων καρκίνου.

Τα τελευταία χρόνια, έρευνες συνιστούν πως η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί επίσης να βελτιώσει την πνευματική υγεία. Για την έρευνα τους, η Δρ. Conner και οι συνεργάτες της ερεύνησαν περαιτέρω αυτή τη συσχέτιση.

Οι ερευνητές εξέτασαν 171 φοιτητές ηλικίας 18 – 25 ετών στην έρευνά τους, και χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες για 14 μέρες.

Οι φοιτητές της πρώτης ομάδας συνέχισαν τις καθιερωμένες διατροφικές τους συνήθειες. Στους φοιτητές της δεύτερης ομάδας δόθηκαν προσωπικά από τους ερευνητές δύο επιπλέον μερίδες φρούτων και λαχανικών (όπως καρότα, ακτινίδια, μήλα και πορτοκάλια) κάθε μέρα, ενώ στους φοιτητές της τρίτης ομάδας δόθηκαν κουπόνια για την αγορά φρούτων και λαχανικών και λάμβαναν καθημερινά υπενθυμίσεις για να καταναλώσουν φρούτα και λαχανικά.

Στην αρχή και το τέλος της έρευνας, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ψυχολογικά τεστ που μετρούσαν τη διάθεση, την ενεργητικότητα, τη δραστηριοποίηση, συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, και άλλους παράγοντες της ψυχικής υγείας και ευεξίας.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα: οι φοιτητές που λάμβαναν καθημερινά φρούτα και λαχανικά, κατανάλωσαν τα περισσότερα από τα φρούτα και τα λαχανικά μέσα στις δύο εβδομάδες (3.7 μερίδες ημερησίως), και ήταν αυτή η ομάδα που σημείωσε βελτίωση στην ψυχική υγεία. Στις άλλες δύο ομάδες δεν παρατηρήθηκε κάποια βελτίωση.

Επιπλέον, καμία βελτίωση δεν παρατηρήθηκε σε συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους σε καμία ομάδα. «Η πλειονότητα της έρευνας που συνδέει την κατάθλιψη με διατροφικά μοτίβο έγινε στο διάμηκες επίπεδο, δηλαδή βελτίωση στις συγκεκριμένες παραμέτρους μπορεί να παρατηρηθεί σε πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εξέτασης από τις δύο εβδομάδες της δικής μας έρευνας», δήλωσαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, οι ερευνητές ποστηρίζουν πως τα ευρήματα τους υποδηλώνουν πως η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών μέσω προσωπικής παράδοσης μπορεί να οδηγήσει σε ραγδαία βελτίωση της ψυχολογικής ευεξίας.

Η ερευνητική ομάδα κατέληξε πως: «Η παροχή φρούτων και λαχανικών υψηλής ποιότητας στους νεαρούς ενήλικες, και όχι η υπενθύμιση μέσω μηνυμάτων ή τα κουπόνια, είχε ως αποτέλεσμα την βελτίωση της ψυχικής τους υγείας μέσα σε δύο εβδομάδες. Αυτή είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει πως η παροχή και η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών από νεαρούς ενήλικες μπορεί να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμες βελτιώσεις στην ενεργητικότητα και την δραστηριοποίηση. Τα ευρήματα επαληθεύουν την αρχική υπόθεση ύπαρξης συσχέτισης μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και της ευεξίας, ούτως ώστε να μπορούν να διεξαχθούν μεγαλύτερης κλίμακας μελέτες».

 

Πηγή: www.medicalnewstoday.com

Επιμέλεια και μετάφραση άρθρου: Παναγιώτης Προβιάς, Διατροφολόγος – Κλινικός Διαιτολόγος ΤΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

clear formPost comment